Shiro House / Takeru Shoji Architects

first_imgSave this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato+ 19Curated by Paula Pintos Share Photographs:  Mitsuru Sato, Katsuhiko Sato Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects Manufacturers: Vectorworks, Toto, Acor, MIWA Shiro House / Takeru Shoji Architects Shiro House / Takeru Shoji ArchitectsSave this projectSaveShiro House / Takeru Shoji Architects Houses Takeru Shoji, Ryoichi Aida Architects: Takeru Shoji Architects Area Area of this architecture project Area:  74 m² Year Completion year of this architecture project Photographs Japan Lead Architects: center_img Year:  ArchDaily 2018 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/924261/shiro-house-takeru-shoji-architects Clipboard Products used in this ProjectRenders / 3D AnimationVectorworksVectorworks ArchitectEngineering:Tetsuya Tanaka, Tetsuya Tanaka Structural EngineersCollaborators Contractor:KATO Contruction Co. Ltd., Kazuki MurayamaCity:AkitaCountry:JapanMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoText description provided by the architects. The site is located in the dense residential area of Narayama, Akita city, facing a row of a thousand cherry trees lining the bank of the Taihei River. The house is designed for a couple and their child on a small land of 92.5 msq, located at the fork of a road.What was required from the design: A house with the ability to open out to its the surroundings, despite the harsh Akita snow, and enjoy the view of the cherry blossom trees lining the Taihei River from the comfort of the house. Save this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoSince the site is located in a dense residential district, the narrow road fronting the site sees heavy traffic. We felt that a conventional construction approach would seem oppressive to this surrounding, and thus the two walls facing the road are inclined inwards at a 7-degree angle. In addition, we designed a huge triangular window by cutting off the corner of these diagonal walls. This window is a point of contact between the residents and the city, serving to open the house and extend the lives of the residents further outward. Thus by combining these factors, harmony is created with the cityscape.Save this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoOn the first floor, the main bedroom, Japanese style room, and bathroom facilities are compactly organized whilst on the second floor, a simple open floor configuration of LDK and loft space is designed. These spaces provide additional vantage points from the triangular window, to look out towards the cherry trees and watch the movement of the city. The entrance door opens into a buffer space with the triangular window as its backdrop. This buffer space connects the two floors and acts as the traditional Japanese engawa. The triangular window frames the distinctive folding staircase and gives glimpses of the interior to the city and the cars passing by.Save this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoSave this picture!Detail SectionSave this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoThe residents during their daily movements, also look beyond the inside of the house to the city beyond, where they can see the ebb and flow of the lives of the cherry blossoms and plants. Going up and down the staircase gives the residents a chance to take in the seasons and make life more colorful and expansive. In a place where the convention is to design buildings with small openings and enjoy the seasons from a sheltered distance, shiro house rebels against this idea. The house with its small open area takes full advantage of its setting and connects with the landscape and the cityscape; shiro house is created to be compact yet open and expansive, where the residents feel the changes in the season.Save this picture!© Mitsuru Sato, Katsuhiko SatoProject gallerySee allShow lessShanghai Garden, the Beijing Horticultural Exhibition 2019 / Arcplus Architectural D…Selected ProjectsTonglu High-speed Railway Station / Greentown Ten-D Architectural DesignSelected Projects Share CopyHouses•Akita, Japan “COPY” “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/924261/shiro-house-takeru-shoji-architects Clipboard Products translation missing: en-US.post.svg.material_description CopyAbout this officeTakeru Shoji ArchitectsOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAkitaJapanPublished on September 05, 2019Cite: “Shiro House / Takeru Shoji Architects” 04 Sep 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?秋田白色房屋 / 东海林健建筑设计事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More →